Sfaturi Utile, Mobila la Comanda
PAL sau MDF. Alegerea corecta pentru casa ta!
PAL sau MDF? Cand ai de ales intre doua materiale asemanatoare pentru mobila ta, exista cateva aspecte cheie pe care trebuie sa le ai in vedere in compozitia mobilierului. Vom analiza care sunt caracteristicile acestor materiale, avantajele si dezavantajele, unde le poti folosi cel mai bine si raportul pretului dintre ele, pentru ca tu sa poti face alegerea potrivita intre PAL sau MDF.
PAL sau MDF: caracteristici.
Ambele materiale sunt asemanatoare ca structura, diferenta dintre PAL sau MDF constand in densitatea lor.
PAL-ul este o placa aglomerata lemnoasa cu forme geometrice mai mari decat MDF-ul, densitate mai scazuta si greutate mai redusa.
MDF-ul este o placa fibrolemnoasa cu densitate medie, mai grea decat PAL-ul si mai rezistenta la greutati mai mari.
PAL sau MDF: utilizare.
De cele mai multe ori in design-ul mobilierului se foloseste o combinatie intre aceste doua materiale, PAL sau MDF, insa au recomandari diferite in functie de zona amplasarii mobilierului si de aria de utilizare.
MDF-ul este indicat pentru a fi folosit ca si componenta a mobilierului de baie si bucatarie, deoarece acestea sunt zonele unde sunt prezente diferente mai mari de temperatura, umiditate, apa si aburi, iar MDF-ul reactioneaza mai bine la acestea. Totodata, MDF-ul este cel mai potrivit pentru margini si canturi, datorita compozitiei sale mai rezistente.
PAL-ul dispune de o arie mai variata de folosire, in mobilierul dressing-ului, in living, la dulapuri simple sau cu usi glisante, dormitoare. Este versatil in mobilierul comercial, farmacii, spitale si birouri, deoarece PAL-ul se poate prelucra mai ieftin si mai rapid la comanda sau in serie, iar pretul scazut este un aspect cheie cautat in aceste domenii.
PAL sau MDF: avantaje si dezavantaje.
PAL-ul este materialul cel mai accesibil ca pret si durata de prelucrare, deoarece atat costurile de productie cat si timpul de executie pentru orice tip de mobilier sunt mult mai mici. Are texturi mult mai apropiate de lemnul natur si finisaje lucioase sau mate, usor de realizat in diverse culori. Pentru a-l proteja pe o perioada mai indelungata de timp, nu este indicat a fi folosit in zone cu umezeala, aburi si diferente mari de temperatura.
MDF-ul este mai dur decat PAL-ul, rezista la greutati mai mari si este indicat a fi folosit in zonele mai umede cu diferente mai mari de temperatura. Poate fi vopsit, infoliat, frezat si furniruit.
Dezavantajul consta in pretul mult mai mare, prelucrarea fiind mai costisitoare, dureaza mai mult si dispune preponderent de forme standard. MDF-ul e un material recomandat acolo unde elementele mobilei sunt solicitate mai intens, totusi, MDF-ul poate crea disconfort daca e folosit la usi sau sertare deoarece este un material greu.
Un aspect important de luat in considerare cand alegem intre PAL sau MDF este ca MDF-ul are in compozitia sa mai multa formaldehida, un compus chimic clasificat de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un compus chimic volatil cu potential toxic pentru organism.
PAL sau MDF: preturi.
Diferenta majora, de ordin economic, plaseaza PAL-ul melaminat in fata MDF-ului.
PAL-ul porneste de la un cost de 6-7 euro/mp, in timp ce MDF-ul infoliat are un pret intre 35-90 euro, iar MDF-ul vopsit poate ajunge si la 150 euro/mp.
Speram ca luand in calcul toate aceste aspecte prezentate mai sus, vei putea reflecta mai bine la alegerea ta. Indiferent ca e PAL sau MDF, cu aceste doua materiale poti crea un design modern, o mobila confortabila, ergonomica si functionala.
Sfatul Aspecto: un material PAL de calitate superioara, preponderent in design-ul mobilierului tau la comanda, iti va reduce semnificativ costurile.
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.