Sfaturi Utile, Mobila la Comanda
AMENAJARAREA LOCUINTEI – Ghid complet
Amenajarea locuintei presupune un volum mare de munca, insotit, de cele mai multe ori, de stres si agitatie. Este posibil ca stresul sa inceapa mai devreme decat munca propriu-zisa, tocmai din pricina anvergurii unui astfel de proiect pe care pur si simplu nu stii de unde sa il incepi.
Noi iti venim in ajutor cu acest ghid de la A la Z din care vei afla care sunt toti pasii necesari pentru amenajarea noului apartament, de la decopertarea suprafetelor si pregatirea fiecarei incaperi pentru aplicarea vopselei si alegerea culorilor pentru pereti pana la mobilierului si a decoratiunilor interioare.
Noi te ajutam cu cateva sfaturi care sa te puna pe drumul cel bun cand vine vorba de amenajarea de la zero a noii tale locuinte.
1. Desfasurarea operatiunilor de baza.
Identifica inca de la inceput daca locuinta ta are nevoie de renovari.
Daca apartamentul sau casa in care vei locui au fost proaspat construite sau renovate, nu te va interesa acest aspect si poti sa treci direct la punctul 2. Totusi, o analiza asupra intregii locuinte nu strica niciodata!
Analizeaza cu atentie starea instalatiilor electrice si sanitare, starea peretilor, a tavanului si a usilor din incaperi.
Nu uita ca intai de toate trebuie sa incepi planificarea acestor renovari in functie de buget si in ordinea prioritatilor!
Proiectul de renovare se incepe cu inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare. Trebuie sa fie primul pas pe care il faci, asta pentru ca nu iti doresti sa dai peste cap toata lucrarea finalizata pentru motivul ca nu ai descoperit anumite instalatii care trebuie schimbate.
Dupa ce ai avut grija ca toate instalatiile sa fie in stare buna, iti poti indrepta atentia catre conditia peretilor. In mod normal, in aceasta etapa, este nevoie de decopertarea suprafetelor (tavane, pereti, podele), inlaturand zugraveala veche sau faianta, gresia, parchetul. Odata decopertate, toate suprafetele vor trebui pregatite pentru finisaj.
2. Alege culorile potrivite pentru fiecare incapere.
Selectarea unor culori pentru vopseaua care va imbraca peretii nu este dificila atata timp cat sunt cunoscute cateva informatii de baza despre culori si efectele lor.
Zi de zi suntem inconjurati de diferite culori. Ceea ce nu constientizam este faptul ca fiecare culoare are o influenta asupra psihicului nostru, a felului de a fi si a modului de a gandi. Din acest motiv, alegerea culorilor pentru spatiul nostru de acasa este importanta si trebuie facuta cu atentie astfel incat sa incante privirea si starea noastra de spirit.
Iata cateva culori si nuante sugerate de noi:
Alb si galben – creeaza senzatia de aerisit, spatios si vesel. Acestea ar trebui folosite pentru spatiile inguste si/sau intunecate pentru a le face sa para mai mari si mai luminoase.
Vernil, Bleu si Bej – sunt nuantele care pot lumina o incapere, conferindu-i un aspect primitor si artistic in acelasi timp.
Bleumarinul si maroul – induc un sentiment de confort in camerele supradimensionate.
Galbenul, portocaliul sau verdele – sunt culori indraznete si energizante, potrivite pentru livingul vesel al unei familii sau pentru camera copiilor.
3. Gandeste-te ce corpuri de mobilier vei include in fiecare incapere.
Fiecare camera, bucataria, baia si holul au nevoie de mobilier specific, nu-i asa? Piesele de mobilier trebuie sa indeplineasca criteriul de functionalitate si, in acelasi timp, ar fi ideal sa fie deosebite, cu un design pe gustul tau. Culorile sau finisajele mobilierului sunt si ele foarte importante si trebuie alese cu grija astfel incat sa se potrivesca incaperii.
Toate aceste aspecte pot sa-ti dea batai de cap atunci cand alegi mobila.
Ca o solutie la acest chin, mobila la comanda iti va salva timp. Cautarile interminabile in magazinele cu mobila gata facuta dureaza mult si cel mai adesea nu vei gasi ceea ce cauti chiar daca ai batut intreg orasul pentru o anumita piesa de mobilier.
In functie de bugetul tau alege materiale de calitate pentru mobilier. Proiectele personalizate sunt cea mai buna varianta si in cazul acesta. Tu vei decide din ce fel de materiale vrei sa fie realizata mobila. Totusi, nu uita ca tamplarii au si ei un sfat sau doua pentru ca proiectul de amenajare sa fie de succes.
In comparatie cu preturile din magazinele de lux, preturile mobilierului la comanda sunt destul de mici. Daca ai vazut intr-o revista de amenajari interioare un design pentru mobilierul casei tale, il poti reproduce colaborand cu un producator de mobila la comanda.
Este indicat sa apelezi la specialisti pentru realizarea detaliata a unei proiectari deoarece ei stiu ce fel de materiale sunt mai avantajoase, ce fel de feronerie se potriveste dar si ce fel de stil este popular.
4. Potriveste incaperilor un stil aparte de mobilier
Cat de important e acest aspect? Destul de important pentru ca iti doresti o amenajare care sa te reprezinte. In acest caz, ai cu siguranta o idee pentru ce stil vrei sa aiba fiecare incapere.
Daca totusi nu ai o viziune foarte clara, noi iti dam cateva indicii pentru a te hotara mai rapid asupra acestui aspect.
Hai sa incepem cu asa-numita inima a casei – Bucataria!
Ce fel de mobila alegi daca bucataria ta e spatioasa?
Poti alege orice fel de mobila.
Totusi, daca spatiul si bugetul iti permit de ce nu ai opta pentru o amenajare care sa impresioneze?
Include in proiectul de amenajare o insula de bucatarie.
Este o idee excelenta care te va determina sa gatesti mai des. Insula poate sa includa dulapuri compartimentate pentru obiectele sau ingredientele pe care vrei sa le ai la indemana, o chiuveta cu robinet si spatiu pentru unul sau mai multe scaune.
O bucatarie mare iti permite sa alegi o masa mare, la care sa incapa cat mai multe persoane. Fii inspirat si alege un model de masa inedit. Masa ovala sau rotunda vor face bucataria ta sa fie mai deosebita.
Cum va fi mobila ta daca spatiul bucatariei este restrans?
Este indicat sa alegi o mobila la comanda care sa fie imbracata intr-o culoare deschisa.
Mobila alba sau crem vor conferi luminozitate spatiului si vor crea iluzia unei bucatarii mai incapatoare.
De asemenea, multi designeri si specialisti in amenajari interioare sustin ca cea mai buna configurare a mobilierului pentru o bucatarie mica este cea in forma literei L sau pe colt, cum i se mai spune. Aceasta permite o mai buna distribuire a zonelor de activitate.
Cuptorul si plita sau aragazul trebuie amplasate la distanta fata de frigider iar montarea chiuvetei pe colt, intre cele doua utilitati va asigura o mai buna fluidizare a spatiului atunci cand gatim si va creste considerabil gradul de functionalitate al bucatariei.
Apeleaza la specialisti cand e vorba de intocmirea schitelor de proiectare. In acest fel, ei vor sti cum sa adapteze si sa aranjeze fiecare piesa de mobilier, in functie de spatiul bucatariei tale.
Incaperea ce spune povestea oricarei familii – Livingul!
Mare atentie la alegerea mobilei pentru living! Trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, de la marimea familiei pana la felul in care iti petreci aici timpul liber.
Aceste lucruri vor influenta alegerea mobilierului. De asemenea, daca ai posibilitatea nu uita sa incluzi in livingul tau piese de mobilier care sa confere personalitate si stil. Alege o biblioteca pentru cartile tale, o masuta de cafea deosebita, fotolii care sa acompanieze canapeaua sau unele detalii pentru ca intregul living sa se transforme intr-o incapere pentru toata familia!
Iata cateva stiluri de amenajare pentru livingul tau:
1. Modern
2. Eclectic
3. Clasic
4. Feng-shui
Despre livingul open space
Un living open space te ajuta sa salvezi mult spatiu.
O astfel de amenajare castiga din ce in ce mai multa popularitate deoarece presupune crearea unei incaperi practice, destinata intregii familii si mult mai incapatoare decat sufrageria clasica separata de bucatarie.
Prelungirea bucatariei in sufragerie este un plus pentru cei care doresc sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei dragi chiar si pe durata pregatirii mesei.
Discutiile si glumele vor continua astfel incat pregatirea mancarii se va transforma intr-un ritual de socializare.
Spatiul de odihna, amenajat pe gustul tau – Dormitorul
E ideal ca mobila de dormitor sa fie realizata pe baza urmatoarelor criterii: functionalitate si aspect. Este evident de ce.
Reprezentand un refugiu pentru odihna, intimitate si relaxare, dormitorul este pentru orice persoana, una din cele mai importante incaperi. Din acest motiv, mobilierul si decorul trebuie sa fie unul care sa relaxeze si sa binedispuna.
Functionalitatea este importanta pentru depozitarea garderobei si pentru mentinerea unui aspect ingrijit si ordonat al incaperii. Din acest punct de vedere este bine sa alegi mobila la comanda pentru dormitor.
O buna compartimenatare reprezinta cel mai mare avantaj al mobilierului personalizat. Mobila din dormitor trebuie amplasata astfel incat sa avantajeze spatiul si functionalitatea acestuia. Proiectarea fiecarei piese de mobilier in functie de spatiul disponibil va face diferenta cand vine vorba de crearea unei incaperi in care toate lucrurile isi au locul lor.
Ghideaza-te in amenajarea dormitorului dupa urmatoarele sugestii:
- Pastreaza o suprafata minima de 60 cm de jur-imprejurul patulu.i
- Alege usile culisante pentru a salva mai mult spatiu.
- Poti folosi peretele din capatul patului pentru instalarea unor dulapuri suspendate sau rafturi.
- Foloseste cat mai mult alb, atat pentru mobila cat si pentru perdele si draperii. In acest fel se va da impresia unui dormitor luminos si incapator.
- Si nuantele pastelate sunt potrivite dormitorului deoarece induc o stare de relaxare.
5. Dupa achizitionarea mobilierului poti alege corpurile de iluminat
Corpurile de iluminat asigura ambianta intregii case. Din acest motiv achizitionarea lor trebuie sa fie facuta cu atentie si bine gandita, avand in vedere marimea camerelor, lumina naturala disponibila si culoarea peretilor si a mobilierului.
Ce fel de lumina se potriveste pentru fiecare incapere?
Holul
O lustra care sa tina cont de dimensiunile holului si sa dea o lumina relaxanta si primitoare se va potrivi unui hol de dimensiuni mici sau medii.
Pentru un hol mare o luminare corespunzatoare va fi putin mai dificila. Alege fie un corp de iluminat de dimensiuni mai mari fie mai multe corpuri mici de iluminat plasate strategic, la o distanta care sa nu depaseasca doi metri. In acest fel vor fi acoperite toate zonele care au nevoie de lumina.
Nu uita de amplasarea unei oglinzi! Aceasta este folositoare nu doar pentru a-ti verifica tinuta inainte sa iesi din casa, ci si pentru a reflecta lumina, dand totodata impresia unui hol mai spatios.
Livingul
Pentru ca atmosfera din living sa fie cat mai placuta este nevoie de o iluminare corespunzatoare.
Este preferata lumina care accentueaza culorile peretilor si ale mobilei. In privinta becurilor, cele cu lumina moderata nu obosesc ochii.
Opteaza pentru becuri cu lumina calda pentru ca sunt cele mai bune si evita sa cumperi becuri LED sau neoane cu lumina alba foarte puternica.
De asemenea, mici spoturi de lumina pot pune in evidenta obiectele de decor, tablourile de familie sau picturile din aceasta camera. In plus, lumina plasata in mai multe locuri va largi vizual incaperea si va pune in valoare spatiul unde se serveste masa.
Bucataria
Corpurile de iluminat potrivite spatiului de gatit si eventual servit masa trebuie montate in punctele cheie ale bucatariei tale.
Este important sa fie iluminate aragazul, dulapurile si spatiile de depozitare. De asemenea, poti alege spoturi de iluminat diferite de cele mentionate mai devreme care sa fie amplasate deasupra corpurilor de mobilier pe care se pregateste masa.
Pentru a asigura o lumina placuta si calda deasupra mesei de bucatarie, alege un candelabru cu becuri cu lumina calda, asortat design-ului bucatariei tale.
Dormitorul
Ambianta este totul in dormitor, iar pentru ca aceasta sa fie una placuta, este nevoie sa alegi corpurile de iluminat care sa contribuie la crearea unui mediu cat mai relaxant. Cele care au o lumina difuza si moderata sunt perfecte pentru dormitor.
Fie ca alegi veioze, spoturi, candelabre sau lampadare, asigura-te ca lumina declansata de acestea nu este una puternica, dar nici extrem de slaba pentru a nu te impiedica, spre exemplu, sa citesti o carte buna inainte de culcare.
In dormitor poti alege modele de candelabre sau chiar lampadare cu un design mai deosebit care sa reflecte anumite umbre pe peretii incaperii, linistind mintea agitata a oricarei persoane si pregatind-o pentru un somn odihnitor.
6. Afla mai multe despre decoratiunile interioare
Cum altfel sa pui in evidenta frumusetea camerelor daca nu cu ajutorul unor obiecte de decor potrivite si totodata inedite?
Alegerea picturilor, tablourilor si a altor obiecte care sa incante privirea si sa contribuie la crearea locului caruia ii spui cu mare drag “acasa” este ultimul pas pentru o amenajare completa si de succes a intregii tale case!
Decorul potrivit il vei obtine prin asocierea diferitelor obiecte decorative care au insa elemente comune sau care se completeaza din punct de vedere estetic. Poti folosi cele 5 principii pentru insufletirea oricarei incaperi!
Culoare
Dark & light (intuneric si lumina) – combinatia de culori de care e fascinat orice designer. Prin alaturarea obiectelor ale caror culori contrasteaza puternic se creeaza un decor simplu si modern. Totusi, in ciuda simplitatii cromatice, se poate crea o incapere extravaganta, menita sa impresioneze.
Exista un singur detaliu de care e bine sa tii cont: alegerea unor obiecte simple, uneori cu aspect minimalist. Deoarece contrastul este cel pus in evidenta nu este nevoie de incarcarea peretilor, a mobilei si a podelei cu modele foarte diverse si exagerate si cu prea multe obiecte de decor.
Simple white (simplitatea albului)
Accentul cade pe albul menit sa domoleasca multimea de culori si imagini de care esti asaltat zilnic.
Interiorul unei case imbracate in alb asigura fundalul pentru texturi si materiale naturale.
De asemenea, albul împrumuta nuantele luminii fie ca e vorba de razele soarelui sau de iluminatul artificial, iar la fel de bine pune in evidenta frumusetea altor nuante si creeaza armonie cromatica.
Alegerea obiectelor de decor conform celor mai deschise nuante din paleta de culori se potriveste oricarui stil de ambientare, caci albul si nuantele deschise sunt universale, versatile si atemporale.
Culori vii si indraznete
Nu sunt pentru oricine, dar se cunoaste ca sunt folosite pentru a produce un sentiment de optimism si energie pozitiva celor care isi petrec timpul in incaperi decorate in acest fel.
Culorile trebuie totusi sa se potriveasca si sa se completeze. In acest sens alege maxim 4 culori pe care sa le incluzi in amenajarea ta interioara. Nuantele acestora pot fi usor diferite, cu conditia sa se incadreze in paleta cromatica aleasa.
Transparenta
Intotdeauna te poti folosi de obiectele transparente pentru a construi un decor special.
Fie ca vorbim de vazele de flori, cutiile de sticla, perdelele diafane sau masutele de cafea transparente, putem afirma cu certitudine faptul ca plasarea lor va imbunatati aspectul camerelor. Atunci cand alegem astfel de obiecte decorative le alegem pentru ca au doua proprietati importante pentru designul interior: reflecta lumina si creeaza impresia unui plus de spatiu.
Amplasarea strategica
Inainte de achizitionarea celor mai frumoase si unice obiecte de decor pentru camerele casei tale ar fi indicat sa te gandesti unde le poti plasa.
Daca vei cumpara orice lucru care ti se pare ca arata bine pe raftul magazinului si nu te vei gandi unde il vei pune astfel incat sa se potriveasca cu restul amenajarii, exista posibilitatea sa nu-ti fie de folos si sa fii nevoit sa-l faci cadou.
In schimb, inainte sa pleci la cumparaturi priveste incaperile cu atentie. Intreaba-te in ce stil sa fie obiectele de decor pe care le cauti pentru camera respectiva si pe ce perete, raft, dulap, noptiera sau in ce coltisor s-ar potrivi mai bine.
In colturile mai intunecate ale incaperilor alege sa pui obiecte care sa fie mai deschise la culoare. In cele luminoase, obiectele care reflecta lumina ori sunt transparente sau colorate vor atrage atentia.
Dimensiunea si design-ul fiecarui obiect sunt detalii importante care vor atrage si ele atentia. Decoratiunile supradimensionate sunt inca in voga. O vaza supradimensionata, un ceas de perete mare sau un tablou care sa se intinda chiar pe jumatate din perete vor fi deosebite. Cu toate acestea, nu e foarte bine sa incluzi mai mult de doua astfel de obiecte decorative.
Personalizarea decoratiunilor cu ajutorul proiectelor DIY (Do It Yourself)
In cazul in care ti se pare ca articolele de decor din magazine nu sunt potrivite pentru casa ta sau nu iti satisfac ideile creative si artistice, poti sa confectionezi chiar tu niste obiecte cu adevarat unice!
Proiectele “Do It Yourself” iti vor permite sa-ti folosesti viziunea si creativitatea pentru a realiza un decor inedit! Nu trebuie decat sa cauti cateva surse dupa care te poti inspira si care sa-ti ofere pasii de urmat pentru a ajunge la rezultatul promis.
Astfel de proiecte pot fi gasite pe majoritatea site-urilor de design interior, dar exista si site-uri precum ideipentrucasa.ro al caror continut se raporteaza doar la acest gen de amenajari. De asemenea, unele platforme de socializare ca Instagram si Pinterest sunt bogate in continut dedicat iubitorilor de proiecte DIY!
Plantele de interior
Unii sunt de parere ca cel mai frumos decor este unul care ne aduce aminte de natura. Fie ca au flori sau nu, plantele de interior sunt folosite pentru a intregi aspectul incaperilor.
Plantele absorb dioxidul de carbon si elibereaza in aer oxigen, eliminand chimicale periculoase din mediul interior. Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta, presupunand ca inaltimea tavanului se afla la 2,5 metri distanta de sol.
Daca totusi intretinerea plantelor nu este punctul tau forte, poti sa alegi plante rezistente de care te vei bucura, fara a-ti face griji ca se vor usca sau imbolnavi. Dracena, ficusul, feriga, cactusul si planta de aloe sunt doar cateva dintre speciile rezistente.
Pentru cei care nu sunt deloc priceputi in ale gradinaritului mai exista optiunea plantelor artificiale. Sunt modele care imita atat de fidel plantele naturale incat pot fi confundate cu usurinta.
Acum ca ai o idee mai clara asupra procesului de amenajare de la A la Z a locuintei tale, intocmeste un plan bine pus la punct si alcatuieste un buget cat mai exact. Un astfel de proces necesita timp si atentie, dar la final te vei bucura de rezultatul obtinut si, cel mai important, vei simti ca esti acasa.
Acest ghid iti ofera informatii pretioase dar nu uita ca vei avea nevoie si de consultanta si ajutor din partea specialistilor.
Aspecto iti este alaturi la capitolul mobilier la comanda. Ideile tale pot fi materializate cu usurinta, iar in caz ca ai nevoie de inspiratie nu ezita sa apelezi la consultanta oferita gratuit din partea noastra!
Colaborarea cu Aspecto presupune:
- Consultanta, proiectarea, transportul si montajul GRATUITE!
- Materiale de calitate, importate din Austria sau de productie autohtona. Poti opta pentru PAL melaminat sau PAL furniruit, MDF melaminat sau MDF plastifiat, profile de aluminiu, sisteme de glisare pentru usi, accesorii marca BLUM, Häfele, Hettich, Inoxa.
- Dupa proiectare, in 7-21 de zile se va realiza executia mobilierului
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.